Potrivit informațiilor postate pe site-ul instanței supreme, ICCJ a respins, joi, propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, de luare a măsurii arestării preventive față de inculpații Adrian Emanuil Semcu și Gheorghe Boeru.
În schimb, instanța a dispus luarea măsurii arestului la domiciliu față de Semcu și Boeru, pentru o perioadă de 30 de zile, începând din 11 iunie 2015 până în 10 iulie 2015, inclusiv.
Decizia instanței nu este definitivă și poate fi contestată în termen de 48 de ore.
Directorul SC Hidro Prahova, Adrian Semcu, și omul de afaceri Gheorghe Boeru au fost reținuți, miercuri după-amiază, la finalul mai multor ore de audieri la sediul DNA Ploiești, ei fiind suspecți în dosarul în care sunt inculpați cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herțanu, deputații Sebastian Ghiță, Vlad Cosma și președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma.
Semcu a fost adus cu mandat la DNA miercuri, în jurul orei 10.00, iar după mai bine de șapte ore de audieri procurorii au emis ordonanță de reținere sub acuzația de trafic de influență, faptă pe care anchetatorii spun că a săvârșit-o în perioada în care deținea funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova.
La ieșirea de la DNA Ploiești, Adrian Semcu a spus că nu se face vinovat de faptele de care este acuzat.
„Am încredere în justiție. Orice în țara asta trebuie dovedit”, spunea Semcu.
În stenogramele din documentele procurorilor, obținute de MEDIAFAX, apar numele unor politicieni importanți, precum Victor Ponta sau Crin Antonescu.
Astfel, într-o interceptare din 21 ianuarie 2011, dintre Adrian Semcu și fostul viceprimar al municipiului Ploiești Nicoleta Cătălina Bozianu, cei doi fac referire la fostul lider PNL Crin Antonescu și președintele PSD Victor Ponta când discută despre încheierea contractului de „Asistență tehnică pentru managementul proiectului, proiectare, supervizare lucrări” din cadrul proiectului cu fonduri europene. Din discuții rezultă că Antonescu știa despre „toate dedesubturile” lui Sebastian Ghiță, iar acesta din urmă ar fi vorbit cu Victor Ponta:
„BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Am vorbit cu ăsta.
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Da?
BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Păi a zis măcar să o rezolve așa…, jumate, adică să-i dea ree.
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Aha.
BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Și diseară, când termină acela, că se duce nu știu unde, se mai întâlnesc o dată, pe seară.
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Dar nu au dat încă verdictul ăia?
BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Nu, nu.
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Dar cât crezi că mai durează? Sau el ce zice?
BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Mă, el zice că deseară ar avea un răspuns mai clar. La 7, nu știu când are întâlnirea, a zis că, cum termină acolo, mă sună iar și dacă e ceva mai mult de vorbit, mâine ori mă duc până la jumatea drumului ori vine el, ori nu știu… ceva de genul ăsta.
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Îhî.
BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Cam așa am discutat cu el.
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Am vorbit cu tovarășul CRIN.
BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Da?
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: L-am sunat, nu mi-a răspuns și în 2 minute mă sună înapoi. Lejer, foarte așa… Știe de toate dedesubturile lui GHIȚĂ, dar el a vorbit cu PONTA. Și i-a zis Băi, e problema voastră, la Prahova nu cedez, unul e al nostru. Nu contează care ( n.n. ulterior a fost încheiat contractul cu asocierea formată din SC GROSSMAN ENGINEERING SRL, administrată de cumnatul premierului Ponta Victor Viorel, Herțanu Iulian Cristian, și SC EURO CONSTRUCT TRADING 98 SRL) Și el… tot el zice…: Băi ADI, să fiu sincer și drept, eu cred că ar fi mai important județul, că la Ploiești e CĂTĂLINA, e organizația, avem fieful totuși de nivel… nu-mi fac probleme. Dar în județ… Exact gândirea mea. Știi?
BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Da”.
În documentele procurorilor apare și numele actualului președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Astfel, potrivit anchetatorilor, omul de afaceri Gheorghe Boeru era trimisul special al lui Călin Popescu Tăriceanu, acesta fiind prieten cu Adrian Semcu, cu ajutorul căruia firma omului de afaceri a câștigat proiectul din județul Prahova, pe care îl mai voiau două societăți susținute de Mihai Fâcă și Darius Meșca, politicieni care de-a lungul vremii au deținut funcții importante atât în administrația publică locală, cât și în administrația publică la nivel central.
În dosarul în care Adrian Semcu și Gheorghe Boeru sunt urmăriți penal a fost deja pusă în mișcare acțiunea penală pentru infracțiuni de corupție și asimilate corupției față de cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herțanu, deputatul independent Sebastian Ghiță, deputatul PSD Vlad Cosma, de tatăl acestuia din urmă, președintele Consiliului Județean Prahova Mircea Cosma, de consilierul local ploieștean Ionuț Ionescu, precum și oamenii de afaceri Vladimir Ciorbă, Mihail Coman, fost consilier județean în CJ Prahova, Liviu Munteanu, Ilie Drăgan și Iuliu Virgiliu Roman.
De câteva săptămâni, Semcu deține funcția de director al SC Hidro Prahova, firmă ce aparține Consiliului Județean și prin care se derulează un proiect pe fonduri europene pentru extinderea rețelei de canalizare în mai multe localități din județ, iar în perioada în care a fost semnat contractul pentru extinderea rețelei de canalizare de la Comarnic, contract ce face obiectul unei anchete a DNA Ploiești, Semcu deținea funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova.
Adrian Semcu a fost, de asemenea, deputat în Parlamentul României, iar pentru o scurtă perioadă de timp a deținut și funcția de prefect al județului Prahova.
Gheorghe Boeru este președintele firmei Romair Consulting, înființată în anul 1997, care oferă servicii de consultanță în afaceri și management, proiectare și inginerie.